Stoppa FRA-lagen, uttalande från S-studenter.

"Det finns en positiv sak angående FRA-förslaget: att politiker faktiskt VILL lyssna på människorna"
Anders Österberg ang FRA-lagen, ombud från Borås.

Uttalandet:

Den 17 juni röstar riksdagen om en lag som ger Försvarets radioanstalt, FRA, rätt att kontrollera all kabelbunden kommunikation som passerar Sveriges gränser. I praktiken innebär detta att FRA tillåts kontrollera varje enskild medborgares mailkommunikation, sms och telefonsamtal utan vare sig domstolsbeslut eller brottsmisstanke.

Utgångspunkten i ett rättssäkert samhälle är att alla är oskyldiga tills motsatsen bevisats. Blir lagen verklighet kommer alla istället betraktas som skyldiga tills motsatsen bevisats. I första hand blir vi presumtiva brottslingar, i andra hand medborgare med rättigheter.

I en demokrati ska inte staten kunna kontrollera varifrån media får sin information. Om lagen träder i kraft kommer FRA att kunna kontrollera vem som talat med vilken journalist och vad som sagts. Käll- och meddelarskyddet hotas.

Socialdemokratiska studentförbundet anser att FRA-lagen strider mot principen om ett samhälle som sätter rättssäkerhet och yttrandefrihet i främsta rummet. Vi vill se ett Sverige där ingen ges obegränsade befogenheter att kontrollera kabelbundna kommunikation, ett Sverige utan FRA-lag.

Uttalande antaget av Socialdemokratiska studentförbundets kongress 2008

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=577&a=779625

http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/artikel_1367189.svd//Oscar Lavelid

 

Kommentarer
Postat av: Gun Svensson

Det är så dags! Men Socialdemokraterna har förlorat all trovärdighet i denna fråga.

2008-06-15 @ 19:47:40
URL: http://farmorgun.blogspot.com
Postat av: Catti Ullström

Ojoj, jag inser just nu att det står fel datum i uttalandet. Detr är ju lite mitt fel iom att jag skrev underlaget, men jag hoppas det ändras. Den 18:e ska det förstås vara...//Catti (S-studenter Malmö)Ps. Gun: Du har fel. Partiledningen och s i RD har ingen trovärdighet i den här frågan, men socialdemokraterna är betydligt mer än så. Och S-studenter har aldrig varit för övervakning, och är helt klart medvetna om att FRA-lagen i grunden är ett s-förslag. Tro det eller ej, men vi står långt ifrån bakom alla s-förslag.

2008-06-16 @ 10:35:59
URL: http://cattiullstrom.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0